Månadens fluga - "Natur-gäddis"

Butiken

Bunden och fotad av Tony Lindberg

Material

Krok: Owner Flyliner, livebait 3/0
Bindtråd: Uni Nylon
Vinge: Schlappen, grizzly/gul, olive och flashabou gold
Huvud: Sheepfleece, olive.
Ögon: epoxyögon 11 mm, fl gul
Hackel: Grizzly
Thoraxkrage: marabou, olive och fl gul.

"Natur-gäddis" (Nicke Bauer style)
1 Fluga Fäst bindträden och linda den långt bak, på alla gäddflugor bör man sträva efter att få vingen långt bak så den får svårare att sno sig runt krokböjen. Fäst först ena färgen Schlappen.
2 Fluga Fäst sen andra färgen på Schlappenfjädern, säkra gärna med superlim mellan varven.
3 Fluga I med lite skön flashabou, här i mörk guld. Se till att få en taperad bunt och att det både hamnar I och runt vingen, alltså... mellan fjädrarna och jämn spridning runt dem dessutom.
4 Fluga Kör en omgång till med 2 gula, 2 olive schlappen samt en till bunt med guldflash, säkra gärna med superlim.
5 Fluga Sen är det dags att plocka fram Marc Petitjeans underbara "Magic tool", detta gör spinnande av marabou och räv lättare, tänk när man satt med pappersklämmor och svor...
6 Fluga Lägg en olive och en fluo gul maraboufjäder ovanpå varandra, och ovanpå magic tool. Tänk på att välja ut 2 fluffiga fjädrar i ungefär samma längd och ungefär samma tjocklek på stammen, har du så använd fjäder med "lagom" tjock stam, för tjock och ojämn så blir det svårt att få ner dem jämt, för tunn så går de lättare av... :(
7 Fluga Fatta ändarna av fjädrarna och dra långsamt, men bestämt, ner dem. De viker sig upp och ser ut nånting såhär. Klipp av de utskjutande ändarna.
8 Fluga Ta det andra clipset och för försiktigt in det och fatta fjädrarna, använd båda händerna... jag håller i kameran ; ) Tänk dig att du "hämtar" med det långa clipset och direkt så släpper du med det kortare clipset... (Får göra en film av detta och lägga upp :D)
9 Fluga Nåväl... när du använt det långa clipset så ser det ut såhär, fjädrarna ligger dubbelvikta och stammen en par cm ovanför.
10 Fluga Klipp bort stammen, nu har du alltså en dubbelvikt, tvåfärgad, ordnad... maraboumatta, dessutom utan stam ! :D Lagom att spinnas in i flugan.
11 Fluga Gör en bindtrådsögla, fäst en dubbingspinner, för in maraboun, spänn öglan så den smiter åt, avlägsa clipset, bibehåll trådspänning, snurra på dubbingspinnern, spinn sakta maraboun, linda den framåt i täta varv och avsluta med en par bindvarv, blir det klumpigt så gör det ingenting... vi skall gömma allt med "sheepfleece" ; ) Fukta händerna och stryk tillbaka vingen något.
12 Fluga Klipp till 3 lite längre bitar av "sheepfleece" räta ut dem och dra ur underull etc, dessa skall ju bli till en krage så det skall vara fina bitar.
13 Fluga Bind in dem så ca 75 % pekar bakåt.
14 Fluga Packa ihop och bind på "muddlervis" in buntar, packa och bind in, packa och bind in... du kan använda mindre och mindre bitar/buntar ju närmre ögat du kommer.
15 Fluga Ta flugan ur städet och frisera, obs ! inte för mycket... det går alltid att klippa ner mer om man önskar, omvänt blir liksom svårare...
16 Fluga Känns det som om huvudet börjar bli klart ? Fluffa upp och kolla hur kragen ser ut etc, vill du ha mindre fortsätt frisera med små klipp, annars så är det dags för ögon.
17 Fluga Kleta på 2 små klickar med zapgel, helt klart bästa limmet för detta jobb, fäster fint och är kanon på sugande materiel, vanligt superlim hade bara försvunnit in i sheepfleece huvudet. Håll flugan så du ser att limmet hamnat hyggligt jämnt, man vill ju inte ha en skelögd gäddfluga, eller så är det just det man vill... hur som helst vill man ha kontroll på vart ögonen hamnar.
18 Fluga Fäst epoxyögonen försiktigt, kolla att de sitter där du vill ha dem, eller putta dem i läge.
19 Fluga Kläm till under en par sekunder tills limmet satt sig.
20 Fluga Den färdiga flugan tillsammans med några varianter, det går att använda vilka kombinationer som helst, men den oliva flugan har fungerat fint ; )
ButikenFangstrapporter

https://www.facebook.com/flugfiskecenter

patagonia

flugfiskeKurs

Kurs